Київський   міський   цент,,  народної  творчості  та   культурологічних Досліджень – організація створена у 2002 році.

З давніх-давен Україна славилась своїм найціннішим скарбом – народною творчістю. Найважливішим є те, що у самому серці державі – Києві-граді зберігся незбагненний потяг до прекрасного, любові до народної пісні, традиційного танцю. української вишиванки, фольклору та етносу.

Основна мета Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень – сприяти відродженню, збереженню і розвитку культурних традицій України, створити грунт для становлення сучасної української фольклорної культури, зберегти найкращі взірці української традиційної культури.

Напрямки роботи сформовані за наступними жанрами:

– естрадно-цирковий;

– хоровий та малі форми;

– оркестровий;
– театральний;

– колективи та об’єднання національних меншин;

– образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва;

– хореографічний.

Київський міський центр народної творчості та культурологічних досліджень показує киянам та гостям столиці, надбання народу в усіх жанрах народної та естрадної творчості аматорського мистецтва, розробляє нові проекти та програми різнопланових свят, організовує та проводить масові заходи: свята, фестивалі, творчі конкурси, огляди-конкурси, розважальні концертні програми, календарні та обрядові святки. Організація проводить: прес-конференції, семінари-практикуми, майстер-класи, презентації, тощо.

Відповідно до поставленої мені Заклад діє у таких напрямках:

– сприяння виявленню та показу мистецьких надбань народу в усіх видах народної творчості, проведення культурологічних досліджень у цій сфері;

– подальший розвиток всіх видів і жанрів аматорського мистецтва, традиційної народної культури;

– створення культурно-просвітницьких проектів, спрямованих на розвиток і пропаганду народної творчості в столиці України – м. Києві;

– підвищення художнього рівня аматорського мистецтва, збагачення репертуару високохудожніми творами національної драматургії, музики, хореографії, кращими зразками вітчизняної та зарубіжної класики;

– пропаганда досягнень аматорського мистецтва – широкий показ кращих концертних програм, вистав, виставок, аматорських кінофільмів;

– зростання виконавської майстерності аматорського мистецтва;

– пропаганда кращих здобутків народів світу;

– популяризація та пропаганда народної творчості серед населення,
особливо молоді;

– розробка проектів рекомендацій та програм, пов’язаних із розвитком
народної творчості у м. Києві;

– розвиток творчої співдружності колективів аматорського та
професійного мистецтва, залучення професійних митців до надання
допомоги аматорам-виконавцям;

– організація і проведення різноманітних міських та районних оглядів-конкурсів, концертних програм за участю самодіяльних художніх
колективів міста, виставок та ярмарок майстрів народного мистецтва
тощо;

– проведення наукових і практичних конференцій, семінарів, симпозіумів
ї питань розвитку народної творчості у М.Києві;

– організація і здійснення культурологічних досліджень у сфері народної

творчості:

– розробка   проектів   рекомендацій   та   методик   щодо   підтримки,

збереження і розвитку традиційної народної культури та культур

національних меншин; народних промислів, ремесел, а також нових

напрямків діяльності у сфері народної творчості у м. Києві;

– вивчення стану та процесів, які відбуваються в масовій народній
культурі та народній творчості;

– співпраця з творчими спілками міста в питаннях підтримки і розвитку народної творчості та аматорського мистецтва у м. Києві;

–  учать у міжнародних конкурсах і фестивалях;

– обмін досвідом з іншими країнами.

Центром організовано та проведено такі свята, як :

Міський огляд-конкурс колективів художньої самодіяльності та аматорського мистецтва м. Києва;

Заключний    концерт   міського   огляду-конкурсу   колективів художньої самодіяльності та аматорського мистецтва м. Києва в Національному палаці “Україна”;

Свято духової музики присвячене Дню Перемоги; Концертна програма   за   участю   аматорських   художників   КМЦНТ   та національних меншин м. Києва, присвячена Дню Конституції України;

Виставка-вернісаж   самодіяльних    художників   та    майстрів прикладного мистецтва м. Києва в галереї мистецтв “Лавра”, присвячена Дню працівників культури та аматорів народного мистецтва;

Новорічні    фольклорно-етнографічні    вистави    за    участю аматорських творчих колективів національних меншин України;

Проведення концерту “Із далечі віків долина, рідна мова моя” за участю   колективів   художньої   самодіяльності   КМЦНТ   та національних меншин м. Києва, присвячена Дню Конституції України (28 червня);

Щорічна міська виставка квітів;

Етно-фестиваль. “Країна мрій”, організований разом з лідером групи ВВ – Олегом Скрипкою;

Концерти присвячені Дню Києва та Дню Незалежності України.